Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Το πετάλωμα και η φροντίδα των οπλών


Διαβάστε εδώ γιατί το πετάλωμα δεν είναι όσο καλό όσο νομίζετε.

Ένας τομέας που απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες αλόγων και μη είναι το πετάλωμα....Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που δέχομαι είναι : Μα πώς καρφώνουν το πόδι του ; Δεν πονάει ;" Όχι δεν πονάει....Γιατί ; Γιατί το καρφιά μπαίνουν στο νύχι του αλόγου
, εκεί που δεν αισθάνεται τίποτα , όπως και εμείς δεν αισθανόμαστε τίποτα στο τελείωμα των νυχιών μας. Δεν παύει όμως να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νύχι το αλόγου και στο πόδι του γενικά (δείτε αναλυτικότερα εδώ) Το πετάλωμα περιλαμβάνει την κοπή του νυχιού , το λιμάρισμα και γενικά την προετοιμασία της οπλής για να δεχθεί το πέταλο . Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί διάφοροι τρόποι πεταλώματος, όπως το ψυχρό πετάλωμα , και έχουν εφευρεθεί διάφορα είδη πετάλων , το καθένα για τον δικό του προσωπικό σκοπό . Το παραδοσιακό πετάλωμα βέβαια είναι το θερμό , και αυτό είναι το παραδοσιακό πέταλο (στην εικόνα 1.2) :
Εικόνα 1.2

Ο πεταλωτής αφού έχει ετοιμάσει την οπλή , τοποθετεί αρχικά το πέταλο στην οπλή του αλόγου για να δει εάν εφαρμόζει σωστά . Κανένα άλογο όμως δεν είναι ίδιο και ούτε και οι οπλές του , γι'αυτό το πέταλο μπορεί να χρειαστεί μερικές παρεμβάσεις . Τότε ο πεταλωτής το θερμαίνει και με την βοήθεια ενός αμμωνίου χτυπάει το πέταλο με το σφυρί για να το ανοίξει ή να το στενέψει . Υπάρχουν πέταλα σε τεράστια ποικιλία σχεδίων , υλικού και πάνω απ'όλα μεγέθους .


Εδώ και πολλά χρόνια έχει βγει μια φράση που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζουν : " Nο Hoof , No Horse " που σημαίνει "Όχι οπλή , όχι άλογο" . Αυτή η φράση έχει βγει για να εκφράσει την σημαντικότητα της οπλής ενός αλόγου . Ξέροντας πόσο σημαντικές είναι οι οπλές του αλόγου , πρέπει να δείχνουμε εξαιρετική προσοχή όταν τις καθαρίζουμε και να ελέγχουμε για τυχών τραυματισμούς .

Σε περιπτώσεις που ένα άλογο ή πόνυ ζει αποκλειστικά σε λιβάδι μπορεί να προσβληθεί σε ασθένειες τις οπλής όπως η μυκητίαση , το σπάσιμο κ.ά. . Τα πόνυ είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε αυτό .

Οι οπλές συχνά ραγίζουν ή σπάνε γι'αυτό πρέπει να τοποθετείται σε αυτές τζελ οπλών ή και λάδι για να ενυδατώνονται και να είναι γερές και ελαστικές (Δείτε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας λίπος οπλών , εύκολα και γρήγορα!) . Μια εναλλακτική λύση είναι το ελαιόλαδο, που μπορεί να τοποθετηθεί και στο εσωτερικό της οπλής .

Πρέπει να καθαρίζουμε καθημερινά τις οπλές για να σιγουρευόμαστε ότι δεν υπάρχουν μέσα ξύλα , ακίδες , πέτρες ή χώμα γιατί αυτά είναι ζημιογόνοι παράγοντες .

Βίντεο στο πώς να καθαρίζονται οι οπλές από την χρήστη του YouTube , aokamins11 .














Μαριάννα Συραγοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου