Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Εκπαίδευση αλόγου : Αρχή και Στάδια

Ο βασικότερος κανόνας είναι ότι δεν μπορούμε να αρχίσουμε την εκπαίδευση ενός αλόγου εάν δεν προσπαθήσουμε πρώτα να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί του (Horsemanship) .

Είναι ανούσιο να εκπαιδεύουμε ένα άλογο με το να το φοβίζουμε . Εάν μας εμπιστευθεί και μας "μάθει" τα πράγματα γίνονται πιο έυκολα , και σταθερά . Το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης επιτυγχάνεται καλύτερα αν αρχίσει από την στιγμή που είναι πουλάρι .



0-6 μηνών :

Είναι περίοδος που ακόμα το πουλάρι θηλάζει , οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα , και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αρχίσουμε την εκπαίδευση .
Προσπαθούμε να κάνουμε το πουλαράκι να εξοικειωθεί μαζί μας , να μην μας φοβάται . Η μητέρα μπορεί να μας βοηθήσει σ'αυτό . Τα άλογα είναι ζώα που παραδειγματίζονται . Έτσι , εάν βλέπει ότι η μαμά του έχει καλή σχέση μαζί μας , αυτό λογικά θα μιμηθεί την μαμά μου . Εκτός αυτού , πρέπει να βλέπει όταν καθαρίζουμε την μητέρα , όταν την προσέχουμε γενικά , για να δει ότι αυτά είναι καλά πράγματα , και να μην φοβάται τόσο όταν θα αρχίσουμε την δική του φροντίδα.


6 μηνών - 1 χρόνου :

Το πουλάρι είναι σε περίοδο που απογαλακτίζεται , γι'αυτό πρέπει να είμαστε επιεικείς μαζί του επειδή σιγά σιγά ανεξαρτητοποιείται από την μητέρα και αυτό είναι δύσκολο στάδιο . Αφού περάσει αυτή η διαδικασία , αρχίζουμε να το εξοικειώνουμε το άλογο με τα είδη περιποίησης και το καπίστρι . Σε αυτό το διάστημα πρέπει να μάθει να δέχεται καπίστρι, να δένεται, και να καθαρίζεται χωρίς πρόβλημα . Έπειτα , εάν τα έχει μάθει αυτά , αρχίζουμε να το εξοικειώνουμε με το δίνει τα πόδια του πρώτα , μετά να τα κρατάει για λίγη ώρα , και μετά αφού όλα πάνε καλά , επιχειρούμε να αρχίσουμε να το βρέχουμε με λίγο νερό ώστε μετά να μπορέσουμε να το κάνουμε μπάνιο .


1 - 2 χρονών :

Αφού το πουλαράκι μας έχει μάθει να καθαρίζεται , να δίνει πόδια , να δέχεται το νερό και το καπίστρι , το επόμενο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε υφάσματα περνώντας τα από πάνω του , ανάμεσα από τα πόδια του κτλ , έτσι ώστε να μην τα φοβάται . Παράλληλα μαθαίνουμε στο άλογο να περπατάει δίπλα μας και να σταματάει όταν σταματάμε , καθώς και να συρραγωγείται χωρίς να κλοτσάει . ΔΕΝ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ 'Η ΠΛΑΪΝΑ ΗΝΙΑ , επειδή το άλογο είναι ακόμα στην ανάπτυξη και αυτά θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον σκελετό και τις αρθρώσεις.


2 - 3 χρονών : 

Αρχίζει η κανονική και κύρια εκπαίδευση του αλόγου με συρραγωγέα σε καθημερινή βάση, εξοικείωση με τον εξοπλισμό (σέλα , υπόσαγμα , χαλινάρι) και έπειτα η τελική ίππευση του αλόγου και η εκπαίδευση σε εντολές, ή ακόμη και σε εμπόδια ή ιππική δεξιοτεχνία (ντρεσάζ).


Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας , είναι να αφήσουμε το άλογο να ζήσει ως άλογο , να μην το πιέζουμε και να έχουμε υπομονή αποκτώντας όσες περισσότερες γνώσεις γίνεται για την εκπαίδευση αλόγων και την προσέγγισή τους  .



Μαριάννα Συραγοπούλου

3 σχόλια:

  1. Γεια σας το άλογο μου δεν δέχεται χαλινάρια... μιπος μπορείτε να μου βρείτε λύση?? Είναι 3 χρόνον τώρα το πείρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καντε μια αρχη με καπισστρι,οταν μαθει να το βαζει ευκολα,οπως ενας ανθρωπος π.χ. τα σκουφακι του,τοτε πιαστε το χαλιναρι,δειξτε του μια ζαχαρουλα,η αγαπημενη λυχουδια,μετα καντε μια προσπαθεια να περασετε το χαλιναρι,οταν το καταφερετε,δωστε του το ζαχαροτο του και αμεσως βγαλτε το και προσπαθηστε ξανα και ξανα,σε καθε επιτυχιμενη προσπαθεια επιβραβευστε το με καπιο ζαχαροτο και βγαζετε αμεσως,μετα καντε το παιχνυδι σας καμια 10 φορες και μην το χρισιμοποιηστε αμεσως.απλα πεχνυδι μια δυο μερες,μετα λιγο λιγο,λιγοστα λεπτα δουλεψτε το με το χαλιναρι και επιβραδευσετε το και παλι.Σε λιγο καιρο το αλογο μονο του θα το αρπαζει το χαλιναρι απο τα χερια σας.

      Διαγραφή
  2. Γειά σας το άλογο μου ειναι αραβανι 3,5 ετών αλλα ειναι πολύ αδύνατο τι τροφή να του δώσω για να παχυνει γρήγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή