Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Πετάλωμα : Πόσο καλό είναι για το άλογο;

Είναι η επιλογή του καθενός για το αν θα πεταλώσει το άλογό του ή όχι , όμως δεν πιστεύετε πως πρέπει να ξέρετε και τα αρνητικά του πεταλώματος ;
Κατά τη γνώμη μου , είναι 1000 φορές καλύτερο το άλογο να μην είναι πεταλωμένο , αλλά αν επιλέγετε να το κάνετε , να μάθετε καλά για αυτό.

Ποια είναι τα αρνητικά του πεταλώματος ; 

1.Πρώτο και κύριο αρνητικό για 'μένα είναι ότι είναι αφύσικο . Ποιο άλογο γεννήθηκε με πέταλα στα πόδια του ; Ακριβώς . Κανένα. Αυτό και μόνο πρέπει να σας βάλει σε υποψίες για το αν το άλογό σας πραγματικά χρειάζεται πέταλα ή όχι. Φυσικά και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει , απλά για εμένα δεν φαίνεται σωστό . Ποτέ δεν φάνηκε σωστό. Και σκεφτείτε λίγο τα άγρια άλογα . Όλα έχουν μια χαρά οπλές ,αλλά κανένα δεν έχει πέταλα.

2.Τα πέταλα δεν επιτρέπουν την φυσική κίνηση της οπλής. Όλες οι οπλές, όλων των ζώων , διαστέλλονται κατά τον βηματισμό (βλ. διπλανή εικόνα) . Ακόμη και τα δικά μας πόδια διαστέλλονται όταν τα πατάμε κάτω. Βάζοντας πέταλα στο άλογο , εμποδίζετε την οπλή να κινηθεί σωστά , πράγμα που επηρεάζει και την ισορροπία του αλόγου. Η οπλή είναι ελαστική και ευκίνητη , το σιδερένιο πέταλο όμως όχι , πράγμα που καθιστά την οπλή σε ακινησία, και έχει επιπτώσεις στην κυκλοφορία του αίματος και τα νεύρα της περιοχής.

3.Είναι επικίνδυνο αν δεν γίνει από γνώστη πεταλωτή . Πολλοί την σήμερον ημέραν πεταλώνουν μόνοι τους τα άλογα για οικονομικούς λόγους - πράγμα που κατανοώ - αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τεχνικές. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στο πετάλωμα που κάποιοι αγνοούν , και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στις οπλές του αλόγου , αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καλά ισορροπημένο , υπάρχουν τραυματισμοί στις οπλές ή ραγίσματα-σπασίματα.

4.Στην τελική ανάλυση,όλοι ξέρουμε πως το πετάλωμα παίζει μεγάλο ρόλο στις μηνιαίες δαπάνες , αφού κοστίζει πάνω-κάτω 100 ευρώ, ανάλογα τον πεταλωτή. Ένα απετάλωτο άλογο χρειάζεται απλά τζελ και λάδι οπλών να εφαρμόζεται συχνά , και 1-2 φορές τον μήνα λιμάρισμα , το οποίο μπορείτε να το κάνετε εσείς με μία ράσπα (και ένα μαχαίρι ή τανάλια οπλών αν χρειαστεί) , και υπάρχουν πολλά βίντεο και πληροφορίες στο ίντερνετ για το πώς να το κάνετε σωστά.

Όλα αυτά τα είπα για να σας ενημερώσω για το συγκεκριμένο θέμα , αν ακόμη έχετε την ίδια άποψη , δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω . Το μόνο που έχω να πω είναι να διαλέξετε . Πεταλωμένο ή απετάλωτο ; Τίποτα το ενδιάμεσο . Κάτι "πατέντες" που έχω δει να είναι πεταλωμένα τα μπροστινά πόδια και όχι τα πίσω , ή να είναι μόνο το ένα πόδι πεταλωμένο κτλ , προκαλούν πρόβλημα στα πόδια του αλόγου , τις επιδόσεις και την ισορροπία του, οπότε μην το επιχειρήσετε ποτέ.

Μαριάννα Συραγοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου