Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αγορά αλόγου : Τι πρέπει να σας απασχολήσει

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν ένα άλογο , λίγοι αυτοί που είναι στο σωστό στάδιο για να το αποκτήσουν. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν να φτάσει στο σημείο να αγοράσει άλογο .
Ο χώρος που θα μένει το άλογο , τα έξοδα για το πετάλωμα , η τροφή και η φροντίδα του είναι κάποια από αυτά που πρέπει να μας απασχολούν .Το πιο σημαντικό όμως είναι το αν είμαστε έτοιμοι για ένα άλογο , δηλαδή να έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις και το χρόνο για να το συντηρούμε.



Ευθύνη:
Άπειροι είναι δυστυχώς αυτοί που έχουν πάρει άλογα χωρίς να έχουν γνώσεις για αυτά , πράγμα που οδηγεί τους περισσότερους να τα αφήνουν παραμελημένα στα χωράφια . Τα άλογα είναι μεγάλα ζώα , πλέον εξαρτώμενα από τους ανθρώπους και έχουν πολλές ανάγκες . Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το μέγεθος της ευθύνης και να είμαστε έτοιμοι γι'αυτό.

Δαπάνες:
Τα άλογα , όπως είπα πριν , είναι μεγάλα ζώα , και μεγάλες είναι και οι ανάγκες τους . Ο εξοπλισμός τους , τα σύνεργα περιποίησης , το πετάλωμα , κοστίζουν πολύ και ο κάθε μελλοντικός αγοραστής πρέπει να το γνωρίζει αυτό καθώς και να είναι στην κατάλληλη οικονομική θέση για να καλύπτει αυτά τα έξοδα . Να έχετε στο νου και τα απρόσμενα ιατρικά περιστατικά.

Συντήρηση:
Η συντήρηση περιλαμβάνει το χώρο διαμονής του αλόγου , τη τροφή και το νερό του , την άσκηση που θα κάνει και γενικά την όλη φροντίδα του . Πριν να αγοράσετε άλογο πρέπει να έχετε κανονίσει αυτά τα πράγματα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

Καταλληλότητα αλόγου και εκπαίδευση :
Πρέπει να είστε σίγουροι πως το άλογο που θέλετε να αγοράσετε είναι το κατάλληλο για εσάς , τις γνώσεις και τις ανάγκες σας, ή/και για τον σκοπό τον οποίο το θέλετε. Καλό είναι να κάνετε μια έρευνα σε πιθανές ράτσες κατάλληλες για εσάς , γιατί ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του αλόγου διαφέρει από ράτσα σε ράτσα. Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ρωτήσετε κάποιον εκπαιδευτή ιππασίας , κάτοχο ιππικού ομίλου , κτηνίατρο ή γενικά κάποιο άτομο που να έχει στενή σχέση με τα άλογα και να έχει εργαστεί με πολλά . Θα σας βοηθήσει να κατευθυνθείτε στην εύρεση των κριτηρίων του αλόγου που χρειάζεστε.

Όταν βρείτε το άλογο που σας αρέσει και είναι καλό για εσάς, μην κάνετε βιαστικές κινήσεις και επιλογές . Μην αγοράσετε άλογο που δεν έχετε δει από κοντά . Αν το θέλετε για ιππασία πρέπει οπωσδήποτε να το ιππεύσετε εσείς αλλά και κάποιο άλλος για να δείτε πώς αντιδράει σε διαφορετικά άτομα. Παρατηρείστε το καλά για σημάδια φόβου ή απόκλισης σε κακή συμπεριφορά . Ποτέ μην εμπιστεύεστε εντελώς τα λόγια του ιδιοκτήτη. Μπορεί να υπερβάλλει και να ωραιοποιεί τα πράγματα απλά για να αγοράσετε το άλογο.

Αν είστε νέος ιππέας , χρειάζεστε ένα έμπειρό και ήσυχο άλογο μεγαλύτερης ηλικίας . Μην αγοράσετε πουλαράκι και ελπίζετε να το εκπαιδεύσετε εσείς . Δείτε εδώ γιατί . 

Γνώσεις:
Το παν πριν να πάρει κάποιος άλογο είναι να έχει γνώσεις πάνω στο θέμα , και εμπειρία . Η σκέψη "θα μάθω με το καιρό" είναι πολύ επιπόλαιη , επειδή σε όλο αυτό το "καιρό" μπορούν να γίνουν πολλά ατυχήματα και ανεπιθύμητα περιστατικά τόσο στο άλογο όσο και στον ιδιοκτήτη. Εκτός αυτού , είναι απαραίτητο ακόμη και αν δεν ιππεύετε το άλογο να είστε σε θέση να το φροντίσετε κατάλληλα και να ξέρετε βασικά συμπτώματα συχνών ασθενειών των αλόγων όπως και ποια είναι τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίας του αλόγου , το κατάλληλο χρώμα κοπράνων , την ποσότητα νερού απαραίτητη για την ενυδάτωσή τους έτσι ώστε να γνωρίζετε πότε κάτι δεν είναι φυσιολογικό και χρειάζεται προσοχή. Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας για οτιδήποτε πιστεύετε πως είναι παράξενο στην συμπεριφορά ή στην εμφάνιση του αλόγου σας.

Χρόνος:
Όπως κάθε κατοικίδιο και τα άλογα χρειάζονται το χρόνο τους . Το θέμα είναι όμως ότι αυτά χρειάζονται λίγο παραπάνω για την πλήρη φροντίδα τους ή έστω για την άσκηση τους εάν ζουν σε ενοικιαζόμενο στάβλο όπου φροντίζονται κιόλας .

Εξοπλισμός:
Ο εξοπλισμός που χρειάζονται τα άλογα είναι πολύς , ειδικά αν ιππεύονται κιόλας . Σημαντικά πράγματα είναι τα σύνεργα περιποίησης , οι κουβέρτες για τον χειμώνα , μα πάνω από όλα η καλή συντήρηση όλων ,  έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τα αντικαθιστάτε συνεχώς και να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο άλογο (π.χ. η αγκύλη να καθαρίζει σωστά και με ασφάλεια τις οπλές)

Ιατρικά θέματα:
Πριν την αγορά του αλόγου πρέπει να ελεγχθεί από κτηνίατρο έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλο για το σκοπό που προορίζεται και το είδος ιππασίας , καθώς και να διαπιστωθεί ότι είναι υγιές . Η υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα των οπλών και του πεπτικού συστήματος πρέπει να προσεχθεί και να ελέγχετε το άλογο συχνά (το καθάρισμα είναι καλός χρόνος για να το κάνετε αυτό) για τυχόν τραυματισμούς ή συμπτώματα που μπορεί να είναι λόγω ασθένειας.

Ασφάλεια:
Οι προϋποθέσεις ασφαλείας πρέπει να τηρούνται από κάθε ιδιοκτήτη τόσο για την δική του ασφάλεια , όσο και του αλόγου . Για παράδειγμα , μια προϋπόθεση ασφαλείας είναι ο εξοπλισμός του αλόγου να ελέγχεται , και να λιπαίνεται (σέλλες-χαλινάρια) έτσι ώστε το δέρμα να παραμένει υγιές και να μην "σπάσει" φέρνοντας εσάς , ακόμα και το άλογο, σε κίνδυνο .

Αν το νέο άλογό σας πρόκειται να μετακινηθεί σε χώρο με άλλα άλογα που δεν γνωρίζει , να κάνετε με προσοχή την μετάβαση αυτή . Μην αφήνεται ποτέ πολλά άλογα μαζί σε χώρο που υπάρχουν πιθανά σημεία εγκλωβισμού . Γωνίες και μικρά χωρίσματα πρέπει να αποφεύγονται κατηγορηματικά . Βεβαιωθείτε πως το περιβάλλον είναι ασφαλές και δεν υπάρχει πιθανότητα για εισβολή και επίθεση σαρκοβόρων ζώων.

Αν το άλογό σας μετακινηθεί σε στάβλο , είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ο στάβλος να είναι τουλάχιστον 9 τ.μ. , να υπάρχει παροχή αρκετής ποσότητας νερού για τις ανάγκες του αλόγου , η τροφή να ρίχνεται σε μέρος που είναι καθαρό και καθαρίζεται συχνά για να αποφυγεί η πιθανότητα μολύνσεων και φυσικά να μην προεξέχουν από πουθενά αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά , σύρματα σίδερα). Εφόσον είναι δυνατόν καλό είναι να τοποθετηθεί υπόστρωμα από καουτσούκ στον στάβλο για να είναι πιο μαλακό το έδαφος . Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα σημείο από το οποίο να μπορεί το άλογο να βγάλει το κεφάλι του και να μην υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες το χειμώνα ή το καλοκαίρι.
Διαβάστε περισσότερα για την κατάλληλη φροντίδα αλόγου σε στάβλο εδώ.

Αυτοί είναι σχεδόν όλοι οι τομείς που θα πρέπει να υπολογίσετε και να σκεφτείτε σε περίπτωση που πάρετε απόφαση να αποκτήσετε άλογο , μα να θυμάστε πάνω απ'όλα να μην κάνετε επιπόλαιες κινήσεις και να ψάξετε καλά το θέμα πριν την αγορά σας .


Μαριάννα Συραγοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου