Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

"Άτυχο" το άλογο στο Κορωπί

Θα ήθελα από την μεριά μου να πω ένα τεράστιο μπράβο στις καθημερινές προσπάθειες των εθελοντών του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, και να εκφράσω την χαρά μου που υπάρχει ένας τέτοιος σύλλογος να φροντίζει για αυτά τα ζώα , γιατί πραγματικά , έχω δει πολλά κακουργήματα να γίνονται στα δύσμοιρα που πέφτουν στα χέρια ανεύθυνων ιδιοκτητών.
Όλα αυτά τα περιστατικά είναι ο λόγος που επιμένω πριν αγοράσετε άλογο
, να τα σκεφτείτε ΟΛΑ. Τα έξοδα , το φαγητό , το χρόνο για την περιποίηση και τη καθημερινή φροντίδα που χρειάζονται κτλ. Και να μάθετε για τα άλογα . Μην αφήνετε τον αυθορμητισμό και τον παρορμητισμό να ξεπεράσει την λογική, γιατί αυτός είναι ο λόγος που καταλήγουμε να βλέπουμε άλογα να πεθαίνουν , να είναι εγκαταλελειμμένα.

Για όλα τα παραπάνω , και επειδή ο σεβασμός μου προς τον ΕΣΠΙ είναι αμέτρητος , θέλω να αναδημοσιεύσω ένα περιστατικό που έγινε πριν 4 μέρες στο Κορωπί , όπως περιγράφεται στην σελίδα του ΕΣΠΙ στο facebook .

"Εχθές το πρωί ο ΕΣΠΙ κλήθηκε από κατοίκους της περιοχής Καρελά Κορωπίου για ένα άλογο πεσμένο στο έδαφος. Η κινητοποίηση του συλλόγου ήταν άμεση. Εθελοντές του ΕΣΠΙ πήγαν στο σημείο,εκτίμησαν την κατάσταση και ξεκίνησε η διαδικασία διάσωσής του. Το άλογο φαινόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση καθώς ήταν πεσμένο στο έδαφος φανερά αφυδατωμένο και βέβαια λιποβαρή. Παλεύοντας πιθανόν όλη την νύχτα με βαρύ κολικό εντέρου είχε σκάψει 30 πόντους το έδαφος γύρω του.

Η κα. Βασιλική Παπαναστασίου, εθελόντρια ιππίατρος του συλλόγου έκανε ο,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες παλεύοντας ταυτόχρονα με την αφόρητη ζέστη της χθεσινής ημέρας. Την παράσταση όμως έκλεψαν οι εξαιρετικοί γείτονες που αψήφησαν την ζέστη, μεταφέροντας νερό από απόσταση 500 μέτρων με κουβάδες αλλά και που δεν έφυγαν στιγμή από το πλευρό του αλόγου, κρατώντας το δροσερό και σε σκιά. Είχαν ήδη ειδοποιήσει την πυροσβεστική και την αστυνομία.

Έγιναν συνολικά 10-15 μάταιες προσπάθειες για να σηκωθεί το άλογο όρθιο, όμως όσο περνούσε η ώρα οι δυνάμεις του το εγκατέλειπαν. Μετά από τις πολύωρες προσπάθειες των εθελοντών του ΕΣΠΙ, των κατοίκων της περιοχής, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, η ιππίατρος και οι εθελοντές του ΕΣΠΙ κατέληξαν ότι η κατάσταση του ζώου ήταν δυστυχώς μη αναστρέψιμη...

Ο ιδιοκτήτης άφαντος αλλά γνωστός στην περιοχή ασφαλώς θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Ο ΕΣΠΙ κάνει έκκληση σε όλους τους ιδιοκτήτες ιπποειδών να φροντίζουν και να προστατεύουν τα ζώα τους. Η έλλειψη τροφής και νερού καθ όλο το 24ωρο, η μη περιποίηση πληγών από τραυματισμούς, το λάθος δέσιμο, η έλλειψη στεγάστρου αλλά και η εγκατάλειψη αλόγου είναι λόγοι παθητικής κακοποίησης και διώκονται από την νομοθεσία.

Ο ΕΣΠΙ θα ήθελε να ευχαριστήσει την εθελόντρια ιππίατρο του συλλόγου κα. Βασιλική Παπαναστασίου για την υπεράνθρωπη προσπάθεια της, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το προσωπικό της , τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας για την άμεση επέμβαση τους, τον δήμο Κρωπίας για την υποστήριξη του, τους γείτονες Κώστα και Φώφη που μας ειδοποίησαν, καθώς και τον φίλο και μέλος του ΕΣΠΙ, Γιάννη, για την πολύτιμη βοήθεια του.

Είμαστε πολύ λυπημένοι που δεν μπορέσαμε να σώσουμε τον 'Μάρκο', όπως τον ονομάσαμε οι φίλοι του εχτές, όμως δεν παύουμε να ελπίζουμε και να παλεύουμε για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των υπέροχων ζώων σε μία χώρα που (πρέπει να) ξέρει να σέβεται τη ζωή σε όλες της τις μορφές." - Ελληνικος Συλλογος Προστασιας Ιπποειδων










1 σχόλιο: