Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ζωή και φροντίδα αλόγου στην ύπαιθρο


Για να μπορεί ένα άλογο να ζήσει στην ύπαιθρο θα πρέπει να είναι σκληραγωγημένο .
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι . Για αυτό θα πρέπει να σκεπάζεται με κουβέρτες . Δύο κουβέρτες για όλο τον χρόνο είναι ότι πρέπει . Η μία πρέπει να είναι άνοιξης-φθινοπώρου και η άλλη χειμώνα . Προαιρετικά για το καλοκαίρι μπορείτε να πάρετε μια κουβέρτα για μύγες που δεν είναι πολύ ακριβή.
Εφόσον το λιβάδι έχει γρασίδι ...
που μπορεί να φάει το άλογο , θα πρέπει να το επισκέπτεστε μία φορά την ημέρα για να του δώσετε ζωοτροφή (όχι σανό) . Αν το λιβάδι δεν έχει γρασίδι , τότε θα πρέπει να επισκέπτεστε το άλογο δύο φορές την ημέρα . Πρωί και βράδυ . Το πρωί για να του δώσετε σανό , ζωοτροφή και νερό . Κάνετε το ίδιο και το βράδυ .
Πρέπει να φροντίσετε το νερό του αλόγου σας να είναι καθαρό, πόσιμο , και σε κάποιο κουβά που να μην μπορεί να ρίξει το άλογο . Πρέπει να έχει στην διάθεση του 15-20 λίτρα νερού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες .
Ο ίππος πρέπει να φοράει καπίστρι και να είναι πάντα δεμένος από εκεί (σε περιπτώσεις που το λιβάδι δεν είναι περιφραγμένο). Ποτέ από τον λαιμό ή , ακόμα χειρότερα , από το πόδι . Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι πνιγμού ή μπλεξίματος .
Το άλογο πρέπει πάντα να το καθαρίζετε συχνά για να διατηρήσετε το τρίχωμά του υγιές και περιποιημένο . Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τις οπλές διότι η λάσπη και το χορτάρι μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως μυκητίαση κτλ.

Πρέπει να το επισκέπτεστε συχνά για να βλέπετε σε τι κατάσταση είναι και να ελέγχετε το χώρο .


Μαριάννα Συραγοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου