Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ζωή και φροντίδα αλόγου στον στάβλο


Για να μείνει ένα άλογο στο στάβλο θα πρέπει να φροντίσετε κάποια πράγματα .

->Εάν ο στάβλος είναι δικός σας , τότε πρέπει να φροντίσετε να τον επισκέπτεστε καθημερινά ώστε να τον ξεκοπρίζετε . Θα πρέπει να αναλάβετε να ταΐζετε και να δίνετε νερό στο άλογο σας καθώς και να το ιππεύετε ή να το ασκείτε με συρραγωγέα . Αυτό βέβαια ...
μπορείτε να το παραλείψετε εάν υπάρχει δυνατότητα να είναι σε λιβάδι για 1-2 ώρες .Επίσης είναι υπό την ευθύνη σας το πετάλωμα και ο καθαρισμός του αλόγου .

->Εάν ο στάβλος στον οποίο μένει το άλογό σας είναι ενοικιαζόμενος σε κάποιο ιππικό κέντρο, δηλαδή πληρώνετε ένα χρηματικό ποσό για να μένει εκεί , τότε αυτά που έχετε να κάνετε είναι λιγότερα . Το άλογο θα ταΐζεται από τους ιπποκόμους , οι οποίοι θα καθαρίζουν και τον στάβλο του . Εσείς θα πρέπει να πηγαίνετε για να βλέπετε το άλογο σας για να μην νιώθει μοναξιά και καλό θα ήταν να το ιππεύετε ή να το ασκείται με συρραγωγέα. Ακόμη πρέπει να το καθαρίζετε (βούρτσισμα) διότι αυτό τις περισσότερες φορές δεν το κάνουν τα ιππικά κέντρα. Μερικοί ιππικοί όμιλοι , μέσα στην τιμή ενοικίασης του στάβλου συμπεριλαμβάνουν το πετάλωμα του ίππου . Θα πρέπει όμως να το ρωτήσετε αυτό για να σιγουρευτείτε . Εάν δεν συμπεριλαμβάνεται στη τιμή το πετάλωμα , τότε πρέπει να φροντίσετε εσείς για το πετάλωμά του κάθε 4-6 εβδομάδες . Αυτό θα σας κοστίσει παραπάνω .

Επιλογή ιππικού κέντρου : Η επιλογή ενός ιππικού κέντρου θέλει αρκετή σκέψη και όχι επιπόλαιες κινήσεις , γιατί πρέπει να σκεφτείτε και το άλογό σας . Η καθαριότητα και η οργάνωση είναι μεγάλα κριτήρια . Μπορείτε μάλιστα να ρωτήσετε έναν υπεύθυνο για το πώς έχει το πρόγραμμα του στάβλου . Οι στάβλοι πρέπει να έχουν αρκετό χώρο για το άλογο , πρέπει να έχουν ταΐστρα και ποτίστρα οι οποίες πρέπει να είναι καθαρές . Οι ιπποκόμοι πρέπει να καθαρίζουν καθημερινά όλους τους στάβλους . Όχι εβδομαδιαία . Επίσης τα άλογα πρέπει να μένουν στο λιβάδι για 2-3 ώρες και αν αποφασίσετε να μείνει το άλογό σας εκεί , να ζητήσετε να μην αλλάζει στάβλους . Να είναι σε έναν μόνο , γιατί υπάρχουν κίνδυνοι μεταφοράς μικροβίων και δυσκολία προσαρμογής .

TIPS ! : Συνήθως οι τιμές σε ενοικιαζόμενους στάβλους είναι "απαγορευτικές" ! Γι'αυτό , για να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα τις συνολικής περιποίησης του αλόγου , σας προτείνω το εξής: Μπορείτε να ρωτήσετε τον πεταλωτή σας , αν παρέχοντας του τα πέταλα και τα καρφιά του πεταλώματος του ίππου , σας "έρθει" πιο φθηνό . Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε μια συσκευασία 500 καρφιών (τα οποία θα σας εξασφαλίσουν πολλά πεταλώματα) μόλις με 35 ευρώ .

Εάν το άλογο μένει σε δικό σας στάβλο πρέπει να φροντίσετε να είναι ασφαλής , σε αρκετά καλή κατάσταση και να μην έχει κάτι από το οποίο μπορεί να τραυματιστεί το άλογο . Να θυμάστε ακόμη ότι ένας καθαρός στάβλος , κάνει το άλογό σας πιο ευδιάθετο και του δίνει καλύτερη ποιότητα ζωής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου