Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Κατάγματα ποδιών


Τα κατάγματα μπορούν να προκληθούν μόνο από μεγάλο κραδασμό ή ατύχημα και δυστυχώς εξαρτώνται από την μοίρα , άρα δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε με κάποιο τρόπο . Ωστόσο , είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα άλογα , ιδιοκτήτες και μη.

Συμπτώματα :



  • Έντονος πόνος στην περιοχή του κατάγματος ή γύρω από αυτή
  • Πρήξιμο στη περιοχή 
  • Περίεργη στάση σώματος
  • Το άλογο μπορεί να σηκώνει το πόδι αυτό από το έδαφος
  • Το συγκεκριμένο πόδι κατά πάσα πιθανότητα θα έχει παράξενη γωνία/κλίση από τη φυσιολογική.
  • Αδυναμία να δώσει βάρος σε αυτό το πόδι , και άνιση κατανομή βάρους
Τα περισσότερα κατάγματα είναι εύκολα στην διάγνωση ενώ άλλα δεν φαίνονται , επομένως ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να κάνει ακτινογραφίες για να καταλάβει αν όντως έχει κάταγμα.
Μόλις υποπτευτείτε ότι το άλογό σας μπορεί να έχει σπάσει το πόδι του προσπαθήστε να το κρατήσετε ακίνητο για να μην τραυματισθεί περαιτέρω . Το άλογο κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθεί σε κλινική όπου θα χειρουργηθεί και φυσικά θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει καλά , οπότε για ένα διάστημα θα πρέπει να παραμένει ακίνητο. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο ο κτηνίατρός σας θα σας ενημερώσει για όλα , το σημαντικό είναι να ξέρουμε πως πλέον ένα άλογο με σπασμένο πόδι μπορεί να θεραπευθεί σε μεγάλο ποσοστό και η ευθανασία δεν είναι αναγκαία . Τα άλογα αγώνων δυστυχώς δεν μπορούν να ξανασυμμετάσχουν , οπότε συνήθως τα άλογα που έχουν σπάσει κάποιο πόδι τους ιππεύονται μόνο για ελεύθερη ιππασία εφόσον αναρρώσουν σωστά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου