Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Η διατροφή των αλόγων

H διατροφή σε κάθε πλάσμα , όπως και στα άλογα, καθορίζει την υγεία και την εμφάνισή τους . Σε αυτό το άρθρο θα πω πολλά πράγματα "κοινής λογικής" αλλά παρ'όλο που θεωρούνται γνώσεις που επιβάλλεται να ξέρουν όλοι όσοι έχουν άλογα, πραγματικά δεν έχουν
ιδέα , και αυτό θα το διαπιστώσετε αν κάνετε καμιά βόλτα σε περιοχές με πολλά χωράφια. Θα δείτε άλογα παρατημένα σε χωράφια , δεμένα από το λαιμό ή το πόδι με κανένα ό,τι να 'ναι σχοινί , με τα πλευρά και τα καπούλια να φαίνονται . Aυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα όμως για το οποίο δεν θα αρχίσω να μιλάω εδώ. Αυτό είναι ένα άρθρο στο οποίο θα ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για την διατροφή.

Απώλεια βιταμινών ή/και θρεπτικών ουσιών θα προκαλέσει θαμπό τρίχωμα και σημάδια στο δέρμα στις περισσότερες περιπτώσεις. Διατροφή μόνο με σανό ή μόνο με γρασίδι ή μόνο με δημητριακά θα προκαλέσει έλλειψη βιταμινών , ιχνοστοιχείων και μετάλλων , κακή πέψη , απώλεια ή αύξηση βάρους και πολλές άλλες συνέπειες στην υγεία του αλόγου. Τα άλογα που "δουλεύουν" περισσότερο χρειάζονται περισσότερη τροφή και διαφορετικές αναλογίες σε σχέση με αυτά που εργάζονται λιγότερο ή καθόλου. H ποσότητα τροφής εξαρτάται βέβαια και από τη ράτσα και από τις σωματικές αναλογίες του αλόγου.

Τα άλογα έχουν ανάγκη και από σανό και από γρασίδι και από δημητριακά. Καλό είναι να κάνετε εξετάσεις στο άλογό σας έτσι ώστε να δείτε σίγουρα τι ελλείψεις έχει ο οργανισμός του και σύμφωνα με τον κτηνίατρό σας να πράξετε αναλόγως. Αυτός θα σας πει τι πρέπει να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε από διατροφή του , αν χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα και φυσικά την κατάλληλη ποσότητα τροφής που πρέπει να τρώει.

Συνοψίζοντας και συμπεραίνοντας , η διατροφή του αλόγου είναι μια πολύπλοκη υπόθεση . Δεν γίνεται από μόνοι μας να βγάζουμε συμπεράσματα για το τι χρειάζεται το άλογό μας , ούτε βέβαια να μας καθησυχάζει το γεγονός ότι αφού του αφήνουμε τροφή είναι μια χαρά. Το πεπτικό σύστημα των αλόγων είναι πολύ ευαίσθητο και γι'αυτό
δεν πρέπει να πειραματιζόμαστε.

Μαριάννα Συραγοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου