Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

"Ποιος είναι ο ρόλος του γονιού όταν το παιδί του κάνει ή θέλει να κάνει ιππασία ;" της Α. Ανετοπούλου

"Η ιππασία φαίνεται αλλά και είναι αρκετές φορές ένα επικίνδυνο άθλημα. Η συμμετοχή και η υποστήριξη του γονιού είναι τόσο σημαντική όσο και απαραίτητη.
Υπάρχουν δύο πολύ συχνές περιπτώσεις: Εάν το παιδί είναι ατρόμητο, ετοιμάζεται άθελά του για μία ή περισσότερες πτώσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το άλογο είναι, κι αυτό, ένας ζωντανός οργανισμός με δικές του φοβίες, ανησυχίες και αισθήματα. Αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει, αλλά να κάνει ακόμη πιο έντονη τη ζεστασιά και την ομορφιά της συνεργασίας με αυτό το περήφανο ζώο. Άλογο και αναβάτης
γίνονται ένα και λειτουργούν ομαδικά. Το άλογο δεν θέλει να κάνει κακό στον αναβάτη, όπως δεν θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του. Εδώ το ατρόμητο παιδί θα δοκιμάσει πράγματα πιο δύσκολα, που θα οδηγήσουν στην πτώση.
Ο ρόλος του γονιού θα είναι να προετοιμάσει το παιδί για το πολύ φυσιολογικό ενδεχόμενο μιας πτώσης, αλλά χωρίς να το τρομάξει και να το φοβίσει. Όπως τα μωρά που μαθαίνουν να περπατούν, όπως τα παιδιά που μαθαίνουν ποδήλατο, όπως οι σκιέρ στην αρχή, έτσι και οι ιππείς και οι αμαζόνες κάποτε πέφτουν από το άλογο. Όσο πιο προετοιμασμένος είναι κανείς, τόσο πιο απλή υπόθεση είναι η πτώση.
Εάν το παιδί είναι πολύ φοβισμένο, δε δοκιμάζει να προσεγγίσει το άλογο παρόλο που το θέλει πολύ. Εδώ είναι πολύ σημαντικό ο γονιός να ενθαρρύνει το παιδί να δοκιμάζει τις δυνάμεις του. Να μην υποκύπτει στις φοβίες του. Να σπρώχνει τον εαυτό του λίγο περισσότερο κάθε φορά, συντελώντας έτσι στη διαμόρφωση μιας πιο δυναμικής προσωπικότητας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αρχίσει από ένα απλό χάιδεμα του αλόγου, το φίλεμα μιας λιχουδιάς και να φθάσει στην ενθάρρυνσή του να ιππεύσει και πάλι, αμέσως μετά από μια πτώση.
Τέλος, ο ρόλος του γονιού – πέραν αυτού του ταξιτζή – έγκειται στο να σιγουρευτεί πως έχει κάνει σωστή επιλογή ομίλου. Η πολυετής εμπειρία στο χώρο, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η συνεχής συμμετοχή τους σε σεμινάρια για εξέλιξη των γνώσεών τους, η παροχή πλήρους εξοπλισμού για αρχάριους και η σταδιοδρομία στο άθλημα είναι λίγα από τα βασικά που πρέπει να εξετάζονται κατα την επιλογή του ομίλου που θα εμπιστευτεί το παιδί του.
Και πάνω απ’ όλα ας μη ξεχνάει ο γονιός την επιβρά- βευση των προσπαθειών του παιδιού. Γιατί όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα “Μπράβο!” Ελπίζω να σας καλωσορίσουμε στον όμιλό μας και να έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολύ περισσότερα.

Φιλικά,
Α. Ανετοπούλου "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου