Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

7 συμβουλές για χαρούμενα άλογα το καλοκαίρι!



Με την θερμοκρασία να ανεβαίνει διαρκώς και τους καύσωνες να αυξάνονται , η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τα άλογα μα υπάρχουν λύσεις που μπορούν να τα κάνουν χαρούμενα μέσα στην όοοολη ζέστη !











1. Κατάλληλες ώρες στον ήλιο 
Αν το άλογό σας βρίσκεται σε στάβλο και το αφήνετε ελεύθερο σε λιβάδι για κάποιες ώρες, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε να το αφήνετε έξω μόνο τις νυχτερινές ώρες ή τις πολύ πρωινές γιατί μετά η θερμοκρασία αυξάνεται . Αν πάλι το άλογο βρίσκεται συνεχώς σε λιβάδι , πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να υπάρχει αρκετή σκιά ώστε να μπορεί να πάει εκεί όταν ζεσταίνεται (και δεν εννοώ ένα δεντράκι μόνο).

2. Νερό , νερό , νερό !
Τα άλογα είναι μεγάλα ζώα , άρα ιδρώνουν πολύ και χρειάζονται πολύ νερό για να αναπληρώσουν την απώλεια . Ένας μικρός κουβάς δεν αρκεί και μπορεί να πέσει κιόλας . Να θυμάστε επίσης ότι τα άλογα αφυδατώνονται πολύ εύκολα. Αν το άλογο είναι μέσα σε στάβλο , η καλύτερη λύση είναι μια αυτόματη ποτίστρα έτσι ώστε το άλογο να έχει άφθονο νερό . Αν το άλογο βρίσκεται σε μια έκταση , τότε επιβάλλεται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο μεγάλοι κουβάδες νερό σε διαφορετικά σημεία οι οποίοι θα ανανεώνονται δύο φορές τη μέρα. Αν το νερό ζεσταίνεται το άλογο δεν θα το πιει , άρα πάλι κινδυνεύει να αφυδατωθεί, γι'αυτό είναι σημαντικό να έχει στη διάθεσή του πάντα δροσερό και καθαρό νερό . Για να αποφύγετε όσο γίνεται να χυθεί ο κουβάς με το νερό , σκάψτε λάκκο για ίσο με το μισό του μέγεθός ή λίγο μεγαλύτερο και βάλτε εκεί τους κουβάδες.

3. Παροχή αλάτων 
Όταν ιδρώνουν τα άλογα χάνουν και ηλεκτρολύτες και άλατα από το σώμα τους οι οποίοι πρέπει να αναπληρώνονται . Τοποθετήστε όπου είναι δυνατό μία μπάρα αλάτων για άλογα , την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα με είδη ιππασίας ή τροφές αλόγων.

4. Μειώστε την εργασία
Τα άλογα δεν μπορούν να εργάζονται στην ίδια ποσότητα το καλοκαίρι . Αν δεν μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα εργασίας , επιλέξτε να κάνετε ιππασία νωρίς το πρωί ή από την δύση του ηλίου και μετά.

5. Ελέγχετε την υγεία του
Πρέπει να γνωρίζετε τον φυσιολογικό αριθμό αναπνοών και παλμών ανά λεπτό για το άλογό σας και να ελέγχετε οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτά όταν το άλογο βρίσκεται σε ηρεμία. Να έχετε πάντα τα μάτια σας ανοιχτά για αλλαγές στην διάθεση του , τις ζωτικές ενδείξεις ,τα κόπρανα , την συμπεριφορά του και το πόσο ιδρώνει , και για οτιδήποτε περίεργο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

6. Εγκαύματα
Τα λευκά άλογα με ροζ δέρμα ή τα άλογα που έχουν ροζ μουσούδα ή ροζ δέρμα γύρω από τα μάτια ή ακόμα και αυτά που έχουν λευκές κάλτσες είναι πιο ευάλωτα σε εγκαύματα από τον ήλιο. Για τα μάτια χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό ματιών από τις μύγες , ενώ για τις άλλες περιοχές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό ή μια κουβέρτα για μύγες.

7. Αποφύγετε τις κουβέρτες 
Ξέρω ότι έχουν βγει ένα σωρό κουβέρτες (ιδρώτα , για μύγες , κτλ) αλλά είναι καλοκαίρι και τα άλογα ΣΚΑΝΕ , δεν χρειάζονται κουβέρτα εκτός αν έχουν ροζ δέρμα όπως προανέφερα. Ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις , η σκιά είναι πολύ καλύτερη λύση από τις κουβέρτες οι οποίες δεν αφήνουν το άλογο να ξεϊδρώσει και το ενοχλούν.

8. Ένα μπανάκι πού και πού
Όταν μπορείτε βρέχετε τα πόδια τους και του σώμα τους με λίγο νερό για να τα κρατήσετε δροσερά


Μαριάννα Συραγοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου