Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

5 σημαντικές σκέψεις πριν την αγορά αλόγου


Η αγορά ενός αλόγου είναι μία πολύ σημαντική απόφαση , γιατί δεν αποτελεί μόνο μία επιπλέον ευθύνη αλλά και μία επένδυση. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουμε απαντήσει σε κάποια βάσιμα ερωτήματα πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση.

1. Πού θα μένει το άλογό μου ;
Το μέρος όπου θα διαμένει το άλογό σας θα έχει και μεγάλη επιρροή στην συμπεριφορά του. Μην βιαστείτε να πάρετε απόφαση . Αν έχετε στάβλο , σκεφτείτε ότι θα έρθει το καλοκαίρι και το άλογό σας θα πρέπει να βγαίνει έξω , και γενικά θα χρειάζεται να τρέχει και να βοσκάει (η ξηρά τροφή και ο σανός δεν αρκούν). Αν έχετε λιβάδι , το χειμώνα θα χρειάζεται την ζεστασιά ενός κλειστού χώρου. Αν θα το έχετε σε ιππικό όμιλο , μπορεί αυτός ο ιππικός όμιλος να του παρέχει την κατάλληλη φροντίδα ; Γενικά , ελέγξτε καλά το περιβάλλον που θα στεγάσετε το ζώο σας . Πρέπει να είναι ασφαλές , να μπορεί να κρατάει και ζεστό και δροσερό το άλογο (ανάλογα με την εποχή) και να του δίνει την δυνατότητα να κινείται. Αν το έχετε σε ιππικό όμιλος ενημερωθείτε για την διατροφή που θα έχει το άλογό σας , και αν δεν είστε ικανοποιημένοι ζητείστε να του παρέχεται και κάτι επιπλέον. Πρόκειται για το σπίτι του αλόγου σας , οπότε πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση σε αυτό.

2. Τι εξοπλισμό χρειάζομαι ;
Ακόμα κι αν δεν ιππεύετε , πάλι υπάρχει κάποιος εξοπλισμός και εργαλεία που θα χρειαστείτε . Πρέπει να έχετε καπίστρι , σχοινί , είδη περιποίησης (βούρτσες , ξυστριά , κτλ) , προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης (τζελ οπλών , σαμπουάν, κτλ), όπως και άλλα πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε ήδη στην κατοχή σας όταν αγοράσετε το άλογο γιατί είναι απολύτως απαραίτητα. Δεν γίνεται δηλαδή να έχετε ένα άλογο χωρίς να μπορείτε να το δέσετε ή να το καθαρίσετε.

3. Πόσο χρόνο έχω ;
Μία πάρα πολύ σημαντική ερώτηση . Μην γίνετε από τους ιδιοκτήτες που παρατάτε τα άλογά τους σε ένα στάβλο και τα βλέπουν κάθε τρεις μήνες. Μην αφήνετε την φροντίδα τους εξ'ολοκλήρου σε άλλους. Αν σκοπεύετε να πάρετε άλογο μόνο και μόνο για την ευχαρίστηση της κατοχής και να το έχετε κλεισμένο σε ένα στάβλο ιππικού ομίλου , μην το κάνετε καν . Είναι άδικο για το ζώο γιατί η χαρά του είναι να του δίνει σημασία ο ιδιοκτήτης του , ο συνεργάτης του , ο φίλος του. 

4. Πόσα χρήματα μπορώ να διαθέσω ; 
Όπως είπα παραπάνω , η αγορά ενός αλόγου αποτελεί επένδυση . Ακόμα κι αν έχετε καλυμμένα τα έξοδα της τροφής και της στέγασης , πρέπει πάντα να υπολογίζετε το ενδεχόμενο του κτηνιάτρου και των εμβολίων , κάποιας εξέτασης του πεταλώματος ή κάποιου φαρμάκου/συμπληρώματος διατροφής.

5. Πόσα πράγματα γνωρίζω ;
Δεν αρκεί κάποιος να έχει διαβάσει δυο άρθρα στο ίντερνετ για να μπορεί να κατέχει άλογο . Τα άλογα είναι πολύπλοκα ζώα .Χρειάζεται να ξέρει κανείς πώς να τα χειριστεί , πώς να τους συμπεριφέρεται , πώς να αντιδρά σε καταστάσεις και άλλα πολλά . Μην πάρετε άλογο αν δεν έχετε έρθει ποτέ σε επαφή με ένα. Η εμπειρία είναι πολύ διαφορετική από την πράξη.
Πηγαίνετε λοιπόν σε κάποιον ιππικό όμιλο και ακόμα κι αν δεν θέλετε να κάνετε ιππασία ,ζητείστε να σας δείξουν το πώς κινούμαστε γύρω από τα άλογα, πώς τα δένουμε , πώς τα προσέχουμε . Ελάτε σε επαφή με αυτά ώστε να έχετε την κατάλληλη ηρεμία και άνεση για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του δικού σας.


Μαριάννα Συραγοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου