Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί τα άλογα είναι διαφορετικά

Τα άλογα , όπως έχω πει πολλές φορές , είναι πολύπλοκα ζώα . Αυτό, όμως , δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα κατανοήσουμε. Απλά διαφέρουν κατά πολύ σε σχέση με
τα υπόλοιπα κατοικίδια που μπορεί να έχει ο άνθρωπος.

Κάθε ζώο είναι διαφορετικό.  Μην πείτε "Ναι ρε Μαριάννα προφανώς και κάθε ζώο είναι διαφορετικό". Δεν αναφέρομαι ούτε στην εμφάνιση , φυσικά , ούτε στις ανάγκες. Αναφέρομαι στον τρόπο σκέψης και στις αντιδράσεις. Το κάθε ζώο έχει τα δικά του όρια. Τι εννοώ με αυτό ; Εννοώ ότι τα άλογα δεν δέχονται τα ερεθίσματα όπως κάποια άλλα ζώα. Για παράδειγμα , η ψηλή φωνή και οι γρήγορες κινήσεις δείχνουν σε ένα κατοικίδιο σκυλί ότι έχετε διάθεση να παίξετε , οπότε αρχίζει και αυτό να παίζει μαζί μας . Το ίδιο πράγμα όμως φαίνεται απειλητικό σε ένα άλογο.

Δείτε το διαφορετικά . Τα σκυλιά λατρεύουν να τα κρατάει και να τα χαϊδεύει κάποιος όλη την ώρα, τα κουνέλια όμως αισθάνονται άβολα. Επομένως , όπως σε όλα τα ζώα , έτσι και στα άλογα , δεν γίνονται δεκτές οι ίδιες κινήσεις και συμπεριφορές . Αυτό είναι καλό να το έχουμε υπόψη μας όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους και να μην εφαρμόζουμε ό,τι ήδη γνωρίζουμε και στα άλογα.

Αυτό , φυσικά , δεν πρέπει να μας φοβίσει , αλλά ίσα ίσα να μας δώσει την όρεξη να ανακαλύψουμε αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Τα άλογα είναι φιλικά και περίεργα ζώα , τους αρέσει να ανακαλύπτουν και να μαθαίνουν πράγματα. Το γεγονός ότι έχουν άλλο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς (όπως όλα  τα ζώα) δεν είναι αιτία για να φοβόμαστε να τα προσεγγίσουμε αλλά λόγος για να τα ανακαλύψουμε σιγά σιγά και να δούμε τον κόσμο από την δική τους πλευρά !

Μαριάννα Συραγοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου